Blog

Topraklama Nedir?
Elektrikle çalışan makinelerin gerilim altında olmayan metal parçalarının bir iletken aracılığıyla toprakla birleştirilmesine denir. Bu uygulamanın amacı, makinelerde meydana gelebilecek kısa devre gibi bir hata akımı olması durumunda insan vücuduna geçecek akımı minimum seviyede tutmaktır. Aynı zamanda topraklama ile devredeki koruma cihazlarının da çalışması sağlanır. Böylece arızalı kısım hızlı bir şekilde devre dışı olur.

Topraklama Çeşitleri Nelerdir?
Farklı amaçlar için farklı topraklama çeşitleri uygulanabilir:
1. Koruma Topraklaması
2. İşletme Topraklaması
3. Fonksiyon Topraklaması
4. Yıldırım Topraklaması

Topraklama Neden Çok Önemlidir?
Topraklama sistemi, hem insan hayatını hem de cihaz ve yatırımları korumak açısından önemlidir. Düzgün bir topraklama sistemi sayesinde ekipmanların güvenilirliği artar, yangınlar ve diğer zararlar önlenir.

Topraklama Yapılması Elektrikten Tasarruf Sağlar mı?
Topraklama uygulaması, elektrikten tasarruf etmeyi sağlamaz. Makinelerin çalışması için gerekli olan elektrik akımı toprak hattından bağımsızdır.

Topraklama Yapılması Elektrik Arızalarını Önler mi?
Evet, topraklama yapmak pek çok farklı olası elektrik arızasının önüne geçilmesine yardımcı olur. Çeşitli tehlikeli durumların önlenmesinde etkilidir.

Topraklama Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Evlerde topraklama olup olmadığının anlaşılması için bir kontrol kalemi kullanılabilir. Kontrol kalemi yardımıyla prizlerin deliklerine sokularak test edilir. Eğer elektriği kapattığınız halde kalemin ışığı yanarsa elektrik kaçağı olduğunu anlayabilirsiniz.

Topraklama Nasıl Yapılır?
Topraklama uygulamasından önce güvenlik tedbirlerinin alınması gerekir. Elektrik sigortası şalterlerinin kapatılması, kontrol kaleminin hazır bulundurulması ve yalıtkan eldivenlerin takılması bu tedbirler arasındadır. Daha sonra bakır çubuklar toprağa gömülerek topraklama yapılır.

Topraklama Direnci Nedir?
Topraklama direnci, topraklama tesisi ile buradan yeteri kadar uzaktaki referans toprak arasında ölçülen değeri ifade eder. Koruma topraklama direnci 1 ohm, işletme topraklama direnci ise 2 ohm değerinin altında olmalıdır.

Topraklama Malzemeleri Nelerdir?
Topraklama sisteminin yapılabilmesi için topraklama elektrodu denilen topraklayıcılar, topraklama iletkenleri ve bağlantı parçaları gerekir. Bunlar arasında şerit, köşebent, levha ve örgülü iletkenler bulunur.

Doğal Gaz Topraklaması Nedir? Elektrik Topraklaması ile Farkları Nelerdir?
Doğal gaz boruları çelikten imal edilir ve yeterince iyi korunmazsa zaman içinde çürür. Çürümeyle beraber doğal gaz veya atık gaz sızıntısı da başlar. Bu nedenlerden dolayı doğal gaz tesisatlarında da topraklama önemlidir. Elektrik topraklaması ile farkı, malzeme ve işlevleridir. Elektrik topraklaması elektrikle çalışan cihazların güvenliğini sağlar, doğal gaz topraklaması ise gaz sızıntılarını önler.

İzmir’in farklı bölgelerindeki hizmetlerimizle ilgili detaylı bilgi almak ve bizimle iletişime geçmek için aşağıdaki iletişim bilgilerimizden herhangi birini kullanabilirsiniz:
Telefon: +90 539 578 46 16 / +90 506 692 37 95
Canlı Destek İletişim : Whatsapp
E-posta: info@protonelektrik.com